Villanófényes szőrtelenítés

Hamarosan itt a nyár előkerülnek a könnyű libbenő szoknyák és ruhák a gardrób mélyéről. A strandszezonnal a figyelem a sima és szőrtelen lábakra szegeződik, és az egyéb esztétikusan szőrtelenített testtájaink is nagyobb figyelmet kapnak. Számos módszer létezik a szőrtelenítésre, és sokan gondolják, hogy olyan megoldásra lenne szükségük, amellyel nem csak időlegesen, hanem hosszú távon is megoldódna a szőr probléma.

Az otthoni szőrtelenítés gyakori módszerei

A szőrtelenítés házilagos módszerei és eszközei – a hideg és meleg gyanta csíkok, borotva, epilátor, vagy éppen szőrtelenítő krém szinte minden fürdőszoba polcon megtalálhatók, és manapság nem csak a nők, hanem a férfiak körében is természetes, hogy a testszőrzettől meg akarnak szabadulni. Némelyik módszer kíméletes, és az elért eredmények is változóak: egy-két napos szőrtelen állapotot, illetve pár napos- egy hetes sima szőrtelen állapotot tudnak garantálni. Alapvetően minél tartósabban hosszabb időtartamra szeretnénk a nem kívánatos szőrszálaktól megszabadulni, a módszerek annál nagyobb fájdalommal járnak.

Új kedvencünk az IPL szőrtelenítő

Az elmúlt évek újdonsága révén, a fájdalommal járó eszközök után végre fájdalommentesen, ráadásul több hónapra legyőzhetjük a szőrszálakat: a villanófényes szőrtelenítés már otthon is elérhető, és a tapasztalatok szerint meglehetős hatékonysággal végezhető. Ugyanakkor gyakran keveredik a tartós szőrtelenítés és a végleges szőrtelenítés fogalma. Mielőtt a boltokban kapható a készüléket boldogan megvásárolnánk – a borsos árat kifizetnénk- érdemes egy kicsit megvizsgálni, hogy mi a különbség a két eljárás között, illetve otthoni módszerrel is kivitelezhető-e.

Tartós szőrtelenítés vs. végleges szőrtelenítés

Tartós szőrtelenítés

A tartós szőrtelenítés, ahogy a neve is utal rá, egyéni adottságoktól függően hosszú távú eredményességet garantál, de bizonyos idő múlva ismétlésre van szükség. Ide sorolható az IPL technológiára épülő kezelés. Az eredményessége páciensfüggő, több tényező határozza meg, például a melanin szint és a bőrfelület protein tartalma is befolyásolja. Legalább 6-8 kezelés ajánlott, ugyanakkor azokon a testrészeken, ahol jellemzően erős a szőr növekedése, ott még több kezelésre is szükség lehet.

Végleges szőrtelenítés

Véglegesen csak bizonyos eljárásokkal például lézeres szőrtelenítéssel szabadulhatunk meg a szőrszálaktól, ez az egyetlen technika (manapság), amellyel tényleges szőrmentesség érhető el. Sajnos a szőrtelenséghez nem elegendő az egyszeri kezelés, hiszen a szőr növekedésének különböző fázisai – növekedési, átmeneti, nyugvó fázisok) vannak, a végleges eredmény csak a kezelés sorozat végén (8. alkalom után) érhető el.

Lehet-e nyáron végleges és tartós szőrtelenítést végeztetni?

Sajnos a nyár nem a legideálisabb időszak a lézeres szőrtelenítésre, erre az ősz és a téli hónapok legalkalmasabbak. Ennek az az egyszerű oka, hogy a bőrt a közvetlen napsugárzástól óvni kell már a kezelést megelőző és az utáni hetekben is. Így a kellemes meleg időben nem könnyű biztosítani a kezelendő testrész teljes takarását. A másik oka, hogy a lebarnult bőrön kevésbé lehet hatékony az eljárás, mivel a lézer energiáját elnyelhetik a bőr pigmentjei. Az IPL kezelést nem ajánlott nyáron végezni.

Tartós szőrtelenítés otthon

A villanófényes szőrtelenítés házilagosan illetve orvos esztétikai rendelőben, kozmetikai szalonban érhető el. Kérdés, hogy hatékony-e, árérték arányban megfelelő-e illetve az sem mellékes, hogy nyáron is használhatjuk-e? Egyes készülékek alkalmasak nyári villanófényes kezelésre, de vásárlás előtt érdemes ezt alaposan ellenőrizni.

Az otthoni szőrtelenítés hátrányai

Azonban az otthoni IPL készülék hatásfoka nem hasonlítható össze a komoly professzionális gépekével, ugyanakkor a sajátkezű szőrtelenítés már a testrészhez való hozzáférés szempontjából is nehézkes, és nehéz megkülönböztetni a kezelt területet a nem kezelttől. A professzionális végleges szőrtelenítő gépek nem csak nagyon drágák, de a működtetésükhöz nem elegendő egy online videót megtekinteni.