Bari látnivalók

Bari ideális választás akár tengerparti nyaralásra, de festői óvárosa miatt mindenképp megér egy látogatást. Híres az autentikus olasz tésztakészítésről, amelyet az asszonyok az otthonuk ajtaja mellett mutatnak meg. A város főbb turisztikai látnivalói akár egy nap alatt megtekinthetők, és jó kiindulópont a környékbeli települések felfedezésére is.

Alternatív városnézés Bariban

Előnyei a Bariba történő utazásnak, hogy kora tavasztól kellemes az időjárás, hiszen a legforróbb európai üdülőhelyek közé tartozik, és tengerpartja jóval kevésbé zsúfolt az északabbra fekvő strandokénál, ráadásul kedvező áron vásárolhatunk fapados repülőjegyet. Alternatív városnézésre kiváló lehetőség a Segway túra, amely még a kamasz gyerekek számára is izgalmas.

bari

Bári főbb látnivalói

Az olasz csizma egyik gyöngyszeme Bari, amely jelentős kikötőváros, a Puglia tartomány központja, és jelentős bortermelő vidék. Bari különleges ízét azok a muszlin építészeti elemek is adják, amelyek – a város elhelyezkedéséből adódóan és a jó kapcsolatok révén – az afrikai és közel-keleti arabok hatására alakultak ki. A turisztikai látványosságok, és tengerpart felfedezése mellett érdemes időt szakítani a híres olasz tészta az Orecchiette készítésének a titkaira: a Strada delle Orecchiette útja a Strada Arco Basso, ahol a bari-i nők fáradhatatlanul kézzel készítik a tipikus formájú olasz tésztát.

Bari óvárosa – Bari Vecchia

A kacskaringós óváros felfedezésére legjobb mód a séta mellett kerékpározás. A legfontosabb látnivaló a San Sabiano-székesegyház (Cattedrale di San Sabiano), amely a Bari-Bitonto érsek székelye, és a Szent Sabianus ereklyéit őrzi, amelyet a 9. században szállítottak ide. A kriptával szomszédos a földalatti múzeumot is érdemes megtekinteni (Succorpo), amelyek egészen a római kortól a középkorig visszanyúló leleteket (mozaikpadlót, kápolnát és oltárt, bizánci templom maradványait) őriz.

A San Nicola-bazilika (Szent Miklós bazilika) fontos zarándokhelye a római katolikusoknak, és az ortodox keresztények számára is, ingyenesen látogatható. Az óváros régi falánál (Muraglia di Bari Vecchia) áll a Szent Antal erőd, és a régi védelmi torony. A régi kikötőnél lévő környék nevezetes arról, hogy itt található az egykori négy sánc közül az egyik, amely egészen a 19. századig Bari falait jelölte, és az óváros legmagasabb pontja is egyben.

bari puglia

Borgo Murattiano

Bari üzleti és kereskedelmi központja Borgo Murattiano az óváros közvetlen közelében található, a Corso Vittorio Emanuele II mentén. A széles utat elegáns épületek szegélyezik. A kikötőhöz közeli végében olyan nevezetes épületek vannak, mint a Margherita Színház, a rokokó stílusú Prefektúra Palota, viszont a legszebb épülete a velencei-gótikus stílusú Fizzarotti palota, amely az út túlsó végén található. A negyed divatos sétáló és bevásárló utcája a Via Sparano, ahol az olasz szecesszió (Liberty stílusú) Mincuzzi palota is jelentős látnivaló.

Sváb kastély-Castello Svevo

Bári legfontosabb látnivalója a 12. századi sváb kastély az óvárostól nyugati irányban magasodik, amely erődített sáncokkal, és boltíves termekkel rendelkezik. A kastély egykor börtönként és jelzőállomásként is funkcionált. A toronyból csodálatos panoráma nyílik a kikötőre, és a román stílusú templomokra.

Piazza Mercantile

A város szíve, egyben a kereskedelem és közigazgatási központja, és az egykori piac helye. A tér nevezetessége a Sedile palota. A tér ma a helyiek egyik legnépszerűbb találkozóhelye. A közvetlen közelében húzódik a Piazza del Ferrarese, ahol a Bari legrégibb román stílusú temploma a Vallisa-templom található, valamint az egykori római út a Via Traiana romjai.

Bari tengerparti sétánya – Lungomare Nazario Sauro

A város hangulatos sétány egyik vége a kikötőhöz vezet, a keleti irányba pedig a Pane e Promodo nevű városi strandig lehet sétálni. A strand különösen a kisgyermekkel érkezők számára kedvelt, mivel lassan mélyül, és maga a partszakasz is jól felszerelt.

Nyaralás Olaszországban

Pompeii látnivalók
Bologna
Firenze

További népszerű kirándulás célpontok
Abu Dhabi
Ljubljana látnivalók
Párizs látnivalók 3 nap alatt