Árvácska betegségei

A kerti virágok kártevői és betegségei minden évben előfordulnak, és pusztítást végeznek a növények körében. Habár a kerti árvácska gondozása egyszerű, sajnos hajlamos a gombák okozta megbetegedésre: a lisztharmat, a peronoszpóra, vagy a fusarium gomba ellen védekezni kell.

Az árvácska betegségei

Mielőtt a kerti árvácskát veszélyeztető betegségeket ismertetnénk, érdemes megismerkedni a kerti virágok kártevőivel és betegségeivel. A kártevők nemcsak a növény szerveit károsítják, de a köztes kártevő típusok (vektorok) azért veszélyesek, mert gombás vagy vírusos betegséget közvetítenek. A kerti virágok betegségeiért kórokozók felelősek, például baktériumok, vírusok és gombák, az utóbbi a leggyakoribb. Igen fontos a megelőzés, amely azzal kezdődik, hogy mindig bizonyított forrásból vásárolunk kizárólag egészséges növényeket. A kártevők ellen kémiai és ökológiai módszerekkel tudunk küzdeni. Elsőként alkalmazzuk a szelídebb természetes módszereket, és ha ez nem elégséges, illetve hatástalan forduljunk a vegyi megoldásokhoz.

A leggyakoribb kerti virág betegségek

A leggyakoribb kerti virág betegségek közé tartozik a fuzáriósis, a peronoszpóra és a lisztharmat, amely különösen a virágos növényeket támadja meg, így a kerti árvácskát is. A gomba okozta betegség hatására a növények elpusztulnak. A fenyegető betegségek között szép számmal vannak olyanok is, amelyek minden növényt támadnak független a helytől (például a lisztharmat a teraszon, zöldségesben, kertben és a lakásban nevelt növényeket is megtámadja). Viszont vannak olyanok, amelyek csak egy adott növénycsoportra veszélyesek.

Árvácska betegségei

Az árvácska betegségei között leginkább a peronoszpóra, és a fusarium elleni védekezésre érdemes felkészülni. Jó hír, ha időben észrevesszük, akkor a probléma kezelhető. Később a megbetegedett növényt távolítsuk el az ágyásból, vagy a balkonládából. A különböző lisztharmat fajok számos zöldségfélénél, dísznövénynél, gyümölcsfánál okoznak hatalmas károkat. A lisztharmat ellen megfelelő szerek alkalmazásával védekezhetünk, például felszívódó gombaölő használata javasolt, például Bumper 25 C, vagy Topas 100 EC. Kérjünk szaktanácsot a mezőgazdasági bolt eladójától.